水清有魚(2013.11.13-17 – 東京/鐮倉‧之十七)

水清有魚
(2013.11.13-17 – 東京/鐮倉‧之十七)
(by Sam Hau;CC BY-NC-SA 3.0 HK

(一開始做乜搞個咁既系列呢?啲相擺得太耐,就唻我自己都懶得再拎出唻講!下次要諗清楚少少,一張張咁放,可能唔係好主意。不過而家咁講啫,再諗下,其實要一篇過寫一堆相,仲難揀、仲難排!)

浅草寺,其實真係… 無咩好行… 有啲悶。不過一場去到,都喺週圍行個圈。經過西側時,見到有橋、有水、有魚,就影下。

其實有點疑惑。佛寺何故要養魚、養錦鯉?

造庭園,反而容易理解:像微縮世界,有「三千大千世界」的味道,可參佛理。(我諗。)但在寺院旁邊的窄溪,養幾條錦鯉,真不知有何意思。

又,原來上Google Map可以行到咁深入… 直情可以行返去哩個位…

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s