2017年尾收爐雜談

(年尾,又是吹水廢噏的日子。有戲,等下年再講。)

# # #

今年幾乎完全不講政治,幾乎完全不講香港,不是我特別忍口,只是無心情講,又或者只係覺得,當下講來無謂。當前這一局,甚至可見幾十局,輸了。而且是在早幾十局之前,已經注定會輸,只是香港人自欺欺人,以為仍有得玩。(ok,我都有份戇居過,以為係有得玩。)事實上是,當你輸梗及輸緊,當下可以做的只是輸少啲,唔好死。翻身,係好長遠既事。

今集《星戰八》乏善可陳,唯一有啲意義,係以「唔好死」為宗旨貫穿整部戲。做烈士係無用既,喺未有得贏既情況,輸少啲方為上策。咁當然,咩為之輸少啲,用咩方法可以輸少啲,又可以爭拗二十年,所以唔討論喇。不如諗下點可以贏。當然,並非有具體確實一步步可執行的計劃,只是概念上,有咩特質,係咩種類的方法,會可以贏呢?

又睇戲,睇《賭神》系列。由 發哥 到 黎明,賭神 幾乎無輸過。賭神 係點贏人呢?首先,當然基本賭術要精湛,唔係點變隻階磚三出唻,又點樣去大檔聽骰,又點樣洗條龍出唻俾 吳孟達 呢?基本能力一定要有,否則坐落枱都無謂。第二,要有錢啦。無錢賭咩呢?賭手指?陳金城 都係賭到無錢,先要同 仇笑痴 賭手賭腳。後生既 高進,都要玩到決賽先有得同 高傲 賭手。無三百萬美金,陳刀仔 都無得同 侯塞因 玩慈善啤王大賽啦。(《賭俠》我當係canon架。)

之但係,賭術(或千術或特異功能都好啦)同錢,高進 有,佢啲對手 陳金城、仇笑痴、高傲 都有,咁點贏呢?咁當然係——有主角威能。係,我搵笨,咁編劇要佢贏,佢總會贏到既。不過,其實編劇都有去作故仔,去講佢既主角威能究竟係乜。賭神致勝的第三招,是老謀深算。(咁當然係有主角威能加持。)

陳金城 以為自己好醒,同 大鱷 靠 高義 教路,自以為睇穿 高進 有小動作,每次偷雞都會摸戒指;再戴埋液晶顯形眼鏡,咁覺得自己好勁啦。(高進 哩啲後生仔,收皮啦。)卒之,後來就是編劇扭橋,高進 早幾百舖已經刻意加哩個小動作,就是準備好個陷阱俾 陳金城 啦。仲無厘頭就買咗對隱形液晶顯形眼鏡添。

到第二集,老婆剛剛死咗,就立即開始搭個雞棚,用成年時間佈個局,同個老友魔術師 張寶成 早有默契(唔好問點解會有——主角威能),扮有特異功能,等對手以為自己贏梗,仇笑痴 又係未落場已經輸咗。

「編劇扭橋啫,現實邊有人咁死蠢架?」

無咩?香港一街都係啦,幾百萬個 陳金城 同 仇笑痴 喎!中共 佈咗個局幾十年,你仲踩埋去,到今日食屎喇,先唻話:「原來係個局!」會唔會遲咗啲呢?(去窗邊望下見唔見到大嶼山?)邊啲位可以出術,邊啲位可以監粗唻,其實明明白白擺喺面前好耐,真係唔好笑 陳金城 同 仇笑痴。

俾張賣身契你,你仲當係寶。同 陳金城 信 賭神 轉玉戒指就係偷雞,同 仇笑痴 信 張寶成 有特異功能識幫佢換 賭神 底牌,又有咩分別呢?甚至,其實香港人連哩兩件蛋散都不如,連埋枱條件賭術賭本,都無。

好喇,但其實 賭神 只係幾乎未曾試過輸(或失手),整個系列係衰過兩次。

其一,第一集開始無耐已經出現:叉錯腳碌落山。意外既嘢… 咁當然都係失手既一種唻既,行路做乜唔小心啲呢?空等支爆,同等 賭神 叉錯腳碌落山,我諗概念上係相差無幾。唔係話唔會發生,只係以之為行事準則,無乜意義,同教人可以守株待兔無乜分別。等到,恭喜晒,係開心既。咁反正只係等,不如做下其他嘢?拎幾本書睇下?都算有意義既。

(補充:雖然 賭神 又並非無啦啦叉錯腳,而是 陳刀仔 整咗個陷阱,但目標人物無中,誤中副車,就係咁。咁你有能力設到個陷阱,促成支爆,咁就唔算守株待兔既。不過若有能力設局如此,則又同下一點無乜分別喇。)

其二,衰過喺 靳能 手上。第三集的 高傲 只是其幕前傀儡,King Sir 先係真.大佬。(當然,到最尾,高進 又係設好個局,最終就翻身。)佢開頭係贏過一次,所以先有 高進 折墮咗半套戲啦。佢又點贏呢?其實又係一早設咗個局囉,高進 唔肯退,佢就做低佢,再叫個女走佢隻底牌。失算之處,就係殺唔死 高進(主角威能),之後又放過咗無斬草除根。(電影奸角永遠都衰哩樣。)

簡單總結一下,要賭得贏賭神(假設佢無主角威能護體啦),基本條件是要有賭術賭本,但真正決定勝敗的因素是鬥計謀/設局

# # #

話明吹水廢噏,具體辦法係無既,但若果想贏,方向係要達成上述三點。再再歸納成篇廢文如下:

一、認清目前無得贏,要輸少啲,唔好俾人消滅;
二、要培養技術,要積累本錢,同要長期計劃。

做唔到,或無耐性,可以選擇收皮。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.