【偷懶唔諗寫咩系列】本週電影隨口噏三則:《追龍II:賊王》、《以恩寵之名(Grâce à Dieu)[By the Grace of God]》、《變種特攻:黑鳳凰(X-Men: Dark Phoenix)》

《追龍II:賊王》

鬼捂眼,我一路以為哩套係《火龍》續集,以為起碼有啲動作睇,所以先入場,但原來係《追龍》系列… 上次嗰部「宇宙最強 X 劉華」的超爛片,其史觀甚為特異可笑,故事又爛,若非鬼捂眼真係唔會入場。又,此爛片系列揀咗個名同倪匡名著《追龍》一樣,真係影衰晒。

今集王日日日繼續舐共,史觀當然同樣特異,但後來公安都無乜咁英明神武,反而成件事都係靠皇家香港警察出手(當年都仲未墮落成黑警),明顯未夠政治正確。但更加唔正確,係揀哩個風頭火勢唻上畫,擺明係為中國主子添煩添亂啦,起碼應該禁止佢拍戲五至十年。(拍少幾年爛片,都算造福人類,慳返啲資源。)

啫係,「反送中」除咗啲狗官大話連篇、囂張跋扈之外,主要問題係要保住「唔可以將人引渡返中國」哩一點。而哩樣之所以重要,就係因為北面嗰個不正常國家,佢想點砌你就點砌你啦,總之一切聽黨指揮。

咁套戲其中一點關鍵,就係話張子強(戲裡面當然係用假名啦,但大家都知拍緊邊個)喺香港就曾經脫過罪,之後又未拉到啦。咁其實任何正常制度,有時係會有啲漏網之魚,係唔出奇既,咁你今次有甩漏,制裁唔到佢,下次做好啲囉,無制度係完美無缺既,寧縱無枉,必然會有少少代價。

當然極權共產國家就唔洗玩哩套既,總之佢要你死,問題就只係點捉到你。一落到佢手,黨(同鎗)就係道理,要你死你就死梗啦。公開、公平審訊,人權,制度,喺深圳河以北的迷離境界都真係開玩笑。(臨尾幾隻字要用返匪腔普通話讀先有味道。)

套戲基本上就係原原本本就咁拍出唻,幾乎令人想讚下王日日日咁有膽色:古天樂最後的殺著,就係迫到張子強要著草返中國搏一搏,但係搏唔到啦,咁一拉到就要死喇。其實唔知仲算唔算洩漏國家機密,畢竟國家主席都話唔要司法獨立,但哩個時候拎唻拍戲就擺明別有用心啦。(又,咁佢有黨有鎗,自然可以亂講嘢,佢可以洩漏國家機密,你唔可以。)

==

簡單評分:

U(×)
(奉勸各位唔好入場。)

###

《以恩寵之名(Grâce à Dieu)[By the Grace of God]》

非常好,無論用任何角度睇,都非常有趣。由一個人物開始,慢慢揭開件事,又睇到周圍的人,再流暢地轉去另一個人物,一路擴展,然後又返轉頭。每一個人物都很好,而且有整件事的氣氛、情緒、狀況。雖然,戲中唔少人對信仰的糾結,其實我完全不理解也無感覺,但完全無損欣賞部戲。

人、信仰等等都已多人講,不如講抗爭。

抗爭,其實是由三個主角中最溫和、最虔誠的教徒開始。溫和傳統的和理非,當然是由寫投訴信開始,開始能面對自己受的傷害,嘗試在教內抗爭,但明顯一直俾人耍。而且你幾溫和都好,總係有啲鄉愿反而埋怨你搞事。到諗住追究,自己件事已過時效,搵到一個又唔肯企出唻,卒之都係用返寫信作結,寫信報案,照搵公權介入,搞大件事。

到轉去第二個無神論者,最初都覺得算啦,但後來發現搞細路神父仲有接觸細路,就開始激啲喇,都係佢去搵傳媒插手,同開始搞組織。溫溫吞吞唔得,都係要有多啲行動。之後都一路係組織裡面激啲嗰個,但其實更有趣係喺戲中提出最激的手段,組織裡面所有其他人都反對,佢本來都仲想去,但後來律師話有風險,唔值得搞,就無搞喇。

中途又有第三個主角,早兩個都係生活穩定的中產,哩個係邊緣人,將自己人生所有不如意都歸咎於細個俾神父搞。到後段,其實令人懷疑,佢究竟係想抗爭以達成目的,定係抗爭已經變成目的、抗爭已經係佢人生唯一有啲意義既事。(要講套戲有少少瑕疵,就係最尾無處理到哩點,臨尾好似變返主流一般人,避開咗個問題。)不過,又無壞事,佢諗乜,有咩所謂呢?目標一致其實都夠喇。

(其實仲有一個,都算主要,但又著墨不太多,算半個啦。)

後來有階段性成果,激既想再去盡啲,溫和保守的想見好就收,有人只想退落唻回復普通生活。就算完全不理本片的主題,這抗爭群像都好好睇。

==

簡單評分:
A++(☆☆☆☆☆)

###

《變種特攻:黑鳳凰(X-Men: Dark Phoenix)》

睇完上集《《變種特攻:天啟滅世戰(X-Men: Apocalypse)》已經知,20th Century Fox 已經搞唔掂哩個系列,心急求成,以為搞得大就會好,完全忽略咗要慢慢舖的過程。今集完全有齊哩啲弊病,角色行動一時一樣,無啦啦加外星力量又好奇怪,成部戲幾近一無是處。現時,只期待經廸士尼收購後,此系列回歸 Marvel 宇宙,可以重新唻過。

其實交叉人系列,最好睇是用超級英雄故事包裝社會議題,故事內就圍繞異能人同一般人類之間的關係,影射的就是種族議題。漫畫似乎比較豐富,但美漫分鏡太亂睇唔慣,電影就一路都集中講光頭教授同磁力人的路線之爭,一邊係和理非左膠大愛,一邊係我族優先的勇武抗爭,咁當然多數時間都係王道主流會佔上風,但偏鋒其實亦不算真正反派,只是手段不同的反英雄而已。

而今集,多少露出一啲陰暗面的光頭教授,其實亦承認(但我印象中佢立場一直如此),和理非並非目的,只是要有辦法同人類共存,咁哩個形象其實係用唻保護多數異能人。另一方面,連磁力人都已經放低咗,同一班手下隱居一隅,總之你唔搞我我唔搞你咁就算喇。一下子,成個系列既核心衝突就無咗。

變咗今集要面對既,係由上面落唻,入侵正常世界的外星妖邪。咁你心靈感應又好控制又好大愛乜叉都好啦,當然係無意義既,外星妖邪一心要消滅你,講道理又有咩用呢;但另一方面,勇武亦唔見得有效果,因為對手比你更孔武有力。中間無謂細節跳過,到臨近最後決戰喇。雙方合作,都唔係無用既,尤其勇武抵抗係收拾到對方一啲嘍囉,但外星勢力頭目一出手,立即就收皮。

到哩邊最強的磁力人出手,始終係主角之一,都頂到一陣既,總算都拖到些少時間,但一樣係贏唔到。人力有時而盡,唔係話你努力啲就補得到個差距,但或者佢都心知肚明,不過點都要盡下力,又其實或者,意義就係拖多嗰一陣。拖一陣,好似無乜特別,但係都可以好有用。奮勇抵抗(幸好唔洗犧牲),就算打唔低敵人,都總算悲壯。所以磁力人都係主角。(而且型過光頭教授。)

卒之,咁戲就一定會贏得返,但都唔係完全無厘頭。外星武力太強大,無得打架喇;你無得打,咁搵多個外星武力同佢打囉。目的係要贏,係要砌低敵人,手段唔緊要,唔係自己手贏返唻都唔緊要。光頭教授卒之拉攏返有外星力量附身的珍灰,用更強大的外星力量,輾壓妖物,一揮手就令嘍囉灰飛煙滅,外星妖婦喺絕對武力面前亦無力抵抗。

贏得到的手段,就是好手段,有比敵人強大的人做盟友,盟友出手幫你打贏,都係贏。異能有好多種,力量都有好多種,打得贏係高強,叫得到人幫你打贏一樣都咁有用。咁所以光頭教授都仲係主角。一如大雄好廢,但大雄有叮噹,所以大雄係主角。小智都跟啱大佬,有比卡超照住,所以咁多輯都仲做緊主角,仲成日換女伴添。

兩個角色、兩條路線的故事,應該仲有得講落去,只不過換咗公司,遲幾年應該會換人再重新唻過。

==

簡單評分:
C-(☆☆★)
(難得有 Jessica Chastain 加盟,但個角色好廢,可惜。希望遲下會有其他角色搵佢。)

One thought on “【偷懶唔諗寫咩系列】本週電影隨口噏三則:《追龍II:賊王》、《以恩寵之名(Grâce à Dieu)[By the Grace of God]》、《變種特攻:黑鳳凰(X-Men: Dark Phoenix)》”

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.